Thuiswerkpapa met kids

Preventiedag: voorkom stress bij thuiswerken!

Geplaatst op 26 april 2024

Plan jij graag een thuiswerkdag in? Sta eerst even stil bij de voor- en nadelen van thuiswerken. Bereid je voor en voorkom stress. Stel deze zeven vragen aan jezelf zodat je stressvrij kan werken van thuis uit. 

1. Waar is mijn thuiswerkplek?

Kies een plekje uit dat je omtovert tot jouw eigen kantoorruimte. Op deze manier kan je werk en privé toch gescheiden houden. De keukentafel of zetel ogen dan wel gezellig, een ergonomische plek met wat privacy is beter. Plof op je thuiswerkdag in een degelijke bureaustoel, want een goede werkhouding blijft een must. Leg wat boeken onder je laptop, zodat hij op een ooghoogte staat.

2. Hoe maak ik mijn werkplek aangenaam? 

Een gezellige werkruimte draagt bij aan je werkgeluk! Een leuke foto, een plantje of een verse bos bloemen smukken jouw thuiswerkplek direct op.

3. Hoe plan ik mijn thuiswerkdag in?

Ben je in je thuiskantoor te vinden tijdens de kantooruren of zijn je uren flexibel? Maak dit eerst voor jezelf uit. Even pauze of is je werkdag gedaan? Laat werkmateriaal zoals je laptop na je werkuren op je thuiswerkplek. Zo kom je niet in de verleiding om in je vrije tijd nog snel even een mailtje te sturen. Dé valkuil van thuiswerken.

4. Ben ik dressed to impress?

Behoud je ochtendritueel, ook al vertrek je niet fysiek naar je werk. Sta op je vaste uur op, neem een verfrissende douche en dress to impress. Een pyjama of joggingpak geven allesbehalve energie om aan je werkdag te beginnen. Kies voor thuiswerk een outfit die je ook op kantoor zou dragen.  

5. Hoe stellen mijn collega's het?

Werk je van thuis uit, dan zie je jouw collega’s niet fysiek. Toch hoef je je koffieklets ‘s ochtends niet over te slaan! Videocall je collega’s bij de start van je thuiswerkdag en catch up. Wedden dat je een boost krijgt omdat je niet ‘alleen’ aan het werk bent?

6. Ben ik volledig gefocust op mijn job?

Gedraag je tijdens het thuiswerken alsof je op kantoor bent. Vraag aan je roommate, lief en kids om je niet af te leiden. En laat huishoudelijke taken even los. Breng variatie in je werkdag om voldoende productief te blijven. Komt de poetsvrouw? Plan dan geen videocall of complexe analyses in. Stem je planning zo goed mogelijk op je tijdelijke coworkers af.

7. Should I take a break?

Dwalen je gedachten even af? Op die momenten ben je creatief en krijgt je brein de kans om te recupereren. Heb je de neiging om door te werken? Niet doen! Pauzes zijn héél belangrijk tijdens een thuiswerkdag. Zet je 10 minuutjes in de tuin, wandel eens rond de blok, maak een lekkere smoothie ...  Je zit thuis en hebt de luxe om je dag naar wens in te delen. Maak er gebruik van!

Bezorgt je job je veel stress?

Leer omgaan met stress op het werk met onze tips.

Of bespreek een carrièreswitch met onze uitzendconsulenten.

Zoek het dichtsbijzijnde kantoor