Een werknemer die lacht

Eerste hulp bij evaluatiegesprekken

Geplaatst op 26 januari 2024

Staat er een evaluatiegesprek op de planning en krijg je daar nu al klamme handen van? Keep calm! Tijdens een evaluatiegesprek bespreek je met je leidinggevende je werkprestaties van de afgelopen periode. Spannend, maar ook enorm waardevol: gewapend met een goede voorbereiding en de juiste houding kan je er veel voordelen uit halen. Volg deze tips en je wandelt buiten met een opgeheven hoofd.

#1 Doe op voorhand aan zelfreflectie

Never go unprepared. Denk na over de vragen die je zal krijgen en welke antwoorden je daarop zal geven. Bedenk ook welke onderwerpen je zelf wilt aankaarten. Vind je het moeilijk om de dingen helder te formuleren? Het helpt om alles al even neer te pennen. Deze voorbeeldvragen zetten je op weg:

  • Hoe heb jij de afgelopen periode ervaren?
  • Heb je de afgesproken resultaten behaald?
  • Hoe kan je jouw prestaties nog verbeteren? 
  • Welke doelen heb je nog in de toekomst?
  • Hoe kan je werkgever je hierin ondersteunen?

#2 Bereid je voor op een gesprek met tweerichtingsverkeer

Een evaluatiegesprek hoeft geen eenrichtingsverkeer te zijn. Je leidinggevende heeft ongetwijfeld veel vragen voor jou, maar je mag ook zelf iets op tafel leggen. Heb je nood aan een bepaalde opleiding? Heeft thuiswerken een invloed op je prestaties? Hoe ervaar je je werk-privébalans? Maak van de quality time gebruik om dat te bespreken.

Een werknemer die lacht

#3 Bekijk het evaluatiegesprek als een kans, niet als bedreiging

Een evaluatiegesprek is een goed moment om aan jezelf te werken. Krijg je kritiek? Neem dan geen defensieve houding aan. Blijf kalm, luister goed naar wat gezegd wordt en neem de tijd om jouw kant van het verhaal te doen. Een gouden tip: probeer niet enkel te focussen op de werkpunten, maar onthoud ook de complimenten die je krijgt.

#4 Focus op het doel van de evaluatie: samen oplossingen vinden

Wil je aangeven dat iets beter of anders kan? Kritisch zijn mag en het kan ook voor je leidinggevende leerrijk zijn. Wees wel constructief en geef ook mogelijke oplossingen. Wat is jouw aandeel in het probleem? Hoe kan je gelijkaardige situaties in de toekomst voorkomen of oplossen? Hoe kan je leidinggevende helpen om je werkstress te tackelen?

#5 Wil je meer verdienen? Geef dat tactisch aan

Vind je dat je recht hebt op loonopslag of een bonus? (Die nieuwe schoenen betalen zichzelf niet, right.) Geef met concrete voorbeelden aan waarom je meer wilt verdienen. Door goed te staven waarom jij een meerwaarde bent voor je team of bedrijf, heb je meer kans op een positieve uitkomst.

Toe aan een carrièreswitch?

Draaide je evaluatiegesprek uit op een sisser? Misschien is het tijd om van job te veranderen. Twijfel je nog over een carrièreswitch?