5 mensen op een rij aan het wachten om te solliciteren

De 10 meest gestelde sollicitatievragen

Geplaatst op 26 januari 2024

De meest voor de hand liggende sollicitatievragen zijn zeker niet altijd de simpelste om te beantwoorden. Voorbereiding is alles! Daarom zetten we je op weg met de 10 meest gestelde vragen en slimme antwoorden. Bye bye angstzweet! Laat dat vragenvuur maar komen.

1. Vertel eens iets over jezelf?

Deze vraag wordt helemaal aan het begin van je gesprek gesteld. De interviewer wil zo achterhalen wat voor iemand je bent en wat je zelf belangrijk vindt.

Vertel niet je hele levensverhaal. Geef een to the point antwoord op deze sollicitatievraag. Zet de vaardigheden die je nodig hebt voor de job in de verf. En probeer je vooral te onderscheiden van andere sollicitanten met een origineel antwoord. Op die manier kan je de toon zetten voor de rest van de sollicitatie. 

2. Wat is je grootste zwakte? 

Er is een dunne lijn tussen eerlijk zijn en jezelf in slecht daglicht plaatsen. Wees dus oprecht over een valkuil die je zelf al hebt ondervonden, maar vertel ook meteen wat je eraan doet om je zwakte te overkomen. 

Ga niet te veel in detail. Hoe meer je over je zwakke punten gaat uitweiden, hoe groter de kans dat je jezelf in de knoop praat.

Oh en vermijd clichés, zoals ‘Ik ben een perfectionist’. Dat antwoord hoort een doorgewinterde recruiter dagelijks. Zoek iets heel persoonlijks dat je op een positieve manier kan afsluiten.

4 mensen tijdens een sollicitatiegesprek

3. Wat is je sterkste punt? 

Koppel je kwaliteit aan de potentiële job. Zo kader je waarom dit je sterkste vaardigheid is. Ben je een snelle werker en solliciteer je voor een job in de productie? Dan is dit het ideale moment om je sterkte in de verf te zetten. 

Waak erover dat je jezelf niet te veel de hemel in prijst. Ook al gaat het over je beste eigenschap, een beetje bescheidenheid kan hier zeker geen kwaad. Leid je antwoord in met ‘Er werd me verteld dat’, ‘Ik denk dat’, ‘vrienden zeggen me dat ’... Zo komt je antwoord meteen minder zelfingenomen over. Geef daarom meteen een voorbeeld mee van uit je ervaring in je vorige job of op school.

4. Waar zie je jezelf binnen 5 jaar? 

Via deze vraag checkt de rekruteerder jouw ambities. Je bent niet verplicht om te zeggen dat je over vijf jaar nog bij dit bedrijf wilt werken. Maar benadruk wel dat deze job belangrijk is in je carrièreplan en niet als opstapje of als plus op je cv. Kan je groeien binnen het bedrijf? Zeg dan dat je dit heel graag zou willen.

Een voorbeeld: Ik heb zelf nog geen vastgelegd plan. Ik wil natuurlijk niet ter plaatse blijven trappelen, maar ik ben voldoende flexibel. Uiteraard is mijn eerste doel om deze job goed uit te voeren. Tegelijkertijd hou ik mijn ogen open voor andere mogelijkheden binnen het bedrijf. Ik ben absoluut bereid om nieuwe dingen te leren om op die manier mee te groeien met het bedrijf.

5. Waarom zouden wij je moeten aannemen? 

Leg hier zeker de focus op wat het bedrijf erbij wint wanneer ze jou in dienst nemen. Leg de vacature naast je eigen ervaring en bouw zo je antwoord op. Vind je geen goede voorbeelden? Check even bij je collega’s of managers. Waarin blink jij uit? Wat heb je verwezenlijkt dat uitzonderlijk is?

Nog geen job ervaring? Leg dan vooral de nadruk op je vaardigheden die je tijdens je stage of schooljaren hebt bijgeschaafd.

Iemand die solliciteert in een videogesprek

6. Waarom kies je voor deze job en dit bedrijf?

Deze vraag scheidt het kaf van het koren. De recruiter wil achterhalen hoe bewust je gesolliciteerd hebt bij dit bedrijf. Er wordt namelijk steeds vaker in bulk gesolliciteerd, waarbij sollicitanten inzetten op zoveel mogelijk vacatures.

Wat spreekt je aan in het bedrijf? Wat maakt deze job anders dan gelijkaardige vacatures? Kies elementen uit de functiebeschrijving en de bedrijfsmissie die jou het meest aanspreken. Vertel hoe jouw vaardigheden daarmee matchen. 

7. Wat weet je over ons? 

Vertel iets over een interessante case die je op hun website hebt bekeken. Of misschien las je wel over een project in de krant?  Sluit een van de bedrijfswaarden naadloos bij een van jouw drijfveren? Ideaal. Waar mag je tekenen?

Toon in je antwoord dat je je huiswerk hebt gedaan:

  • Bezoek de website van het bedrijf.
  • Google het bedrijf.
  • Bekijk ook zeker de nieuwsresultaten over het bedrijf.
  • Zoek het bedrijf op LinkedIn.

8. Waarom ben je op zoek naar een nieuwe job? 

De belangrijkste reden voor deze vraag is om te kijken hoe je over je huidige werkomgeving spreekt. Wees eerlijk, maar treedt niet in details. Verziekte sfeer? Vertel dat je collegialiteit belangrijk vindt en dat je daarom op zoek bent gegaan naar een nieuwe uitdaging. Saaie jobinhoud? Zeg dat je jouw plafond had bereikt en dat je je kwaliteiten op een andere plek wil ontplooien.

3 mensen in een sollicitatiegesprek

9. Welke verloning verwacht je? 

Je wilt goed verdienen, dat is logisch. Voor niets gaat de zon op. Maar informeer je op voorhand naar het gebruikelijke loon voor deze job en jouw ervaring. Een veel te hoge prijs noemen, zal je een vreemde blik van de interviewer opleveren. Ga je te laag, dan zullen ze twijfelen aan jouw kwaliteiten.

Wil je deze vraag voor een stuk vermijden? Vraag dan wat er in het bedrijf gangbaar is. Zo vermijd je dat je een te hoog of net te laag bedrag vermeldt. Je hoort dan ook meteen of er ruimte is voor extralegale voordelen. Wil de werkgevers deze info nog niet kwijt? Geef mee wat je nu verdient en waar je naartoe wil. 

10. Ben je bereid een opdracht te maken? 

Natuurlijk ben je dat. Vraag gerust wat er precies getest wordt, op welke manier en waarop je wordt beoordeeld. 

Of het nu gaat om een schriftelijke proef of een assessment, walk the talk! Neem je tijd. Denk even rustig na hoe je het gaat aanpakken. Vaak vindt de werkgever het belangrijker om te zien hoe je te werk gaat, dan om heel snel een - daarom niet het juiste - resultaat te lezen. Wie weet lever je misschien maar een halve opdracht af, maar is jouw ‘half werk’ veel beter dan het ‘snelle werk’ van een medesollicitant.

Is jouw cv al opgemaakt?

Check zeker de aandachtspunten voor het opstellen van een goede cv.