Hoe solliciteren als je stottert

Hoe solliciteren als je stottert?

Geplaatst op 8 oktober 2024

Stotteren maakt solliciteren extra spannend, maar het hoeft heus geen obstakel te zijn. Ontdek snel onze sollicitatietips: leer hoe je stotteren op je cv kan vermelden en hoe je kan omgaan met stotteren tijdens je sollicitatiegesprek. Wedden dat je straks vol zelfvertrouwen solliciteert?

Stotteren op je cv vermelden

Het is niet verplicht om je stotteren op je cv te vermelden. Maar het helpt wel om transparant te zijn. Op je cv vermelden dat je stottert, kan zorgen voor meer begrip bij de recruiter en werkgever tijdens het sollicitatiegesprek. Zo voorkom je onverwachte en ongemakkelijke situaties.

Hoe vermeld je stotteren op je cv?

  • Vermeld expliciet dat je stottert in je cv of motivatiebrief. Nuanceer eventueel in welke mate dat je verwacht dat dit je dagelijkse werk beïnvloedt. Zet je kwaliteiten in de verf en benadruk dat stotteren jou niet tegenhoudt om een uitstekende werknemer te zijn.
  • Of verwijs ernaar in je profielschets. Schrijf bijvoorbeeld: “Ik ben sterk in teamwork en open communiceren, ondanks mijn lichte vorm van stotteren.” Of: "Omdat ik soms stotter, ontwikkelde ik een goed luisterend oor en ben ik sterk in heldere communicatie. Dat zorgt ervoor dat ik goed kan samenwerken.”
  • Graag nóg subtieler? Geef bijvoorbeeld aan dat je een workshop, cursus of training volgde in ‘Omgaan met stotteren’. 

Oefeningen: tackle je stress om te stotteren

Last van stotterstress voor je sollicitatie? Met deze oefeningen sta je sterker in je schoenen.

Oefen je antwoorden luidop 

Schrijf je antwoorden op de 10 meest gestelde sollicitatievragen op en oefen luidop. Zo kan je je formuleringen verfijnen en wennen aan het uitspreken van moeilijke woorden.

Vertrouw op ademhalingstechnieken 

Ademhaling speelt een grote rol bij stotteren. Het beheersen van je ademhaling kan helpen om je spraak onder controle te houden. Door regelmatig te oefenen met ademhalingstechnieken, zoals buikademhaling, kan je jezelf kalmeren en vlotter je woorden vinden tijdens het gesprek.

Oefen het sollicitatiegesprek

Schakel je lief, bff, broer of zus in om het gesprek in te oefenen. Hebben je vrienden of familie geen tijd? Maak gebruik van AI-platforms voor oefeninterviews. Hoe meer je een sollicitatie oefent, hoe meer zelfvertrouwen je opbouwt en hoe sneller je went aan de druk van een sollicitatiegesprek.

Omgaan met stotteren tijdens je sollicitatiegesprek: 3 tips

Er bestaan verschillende manieren om je gestotter tijdens een sollicitatie te beheersen. Met onze tips laat je een sterke indruk achter, stotterend of niet.

  1. Blijf rustig en neem je tijd 

    Neem je tijd om te spreken. Als je het gevoel hebt dat je je moet haasten, kan dit je stotteren verergeren. Het is helemaal oké om stiltes te laten vallen of even na te denken voordat je antwoordt. Werkgevers waarderen het als kandidaten over hun antwoorden nadenken.
     

  2. Vertel dat je stottert

    Je hoeft je stotteren niet te verbergen. In plaats daarvan kan je het direct benoemen: "Ik stotter af en toe, maar dit heeft geen invloed op hoe goed ik mijn werk goed doe." Zo haal je de druk van de ketel en creëer je transparantie tijdens het gesprek.
     

  3. Focus op je talent 

    Even gestotterd? Laat je niet afleiden van wat echt belangrijk is: je vaardigheden en ervaring. Want dat is tenslotte wat telt voor je potentiële werkgever. Verleg dus de focus van je stotteren naar wat jij de werkgever te bieden hebt, ongeacht eventuele spraakproblemen. Licht jouw sterke punten toe en vertel hoe je je stotteren overwint in een professionele omgeving.

Laatste redmiddel voor stotteren en solliciteren

Ben je bang dat je stotteren een te groot obstakel vormt in een persoonlijk gesprek? Overweeg om kennis te maken via een videosollicitatie. Zo heb je meer controle over het gesprek en krijg je de kans om een eerste indruk te maken zónder de druk van een face-to-facegesprek.

Graag sollicitatiehulp van een professional?

Maak kennis met onze uitzendconsulenten. Spring eens binnen op kantoor of plan een telefonisch of videogesprek in.