Loon
Hoe wordt je loon berekend?
Het bedrijf waar je aan de slag bent, zal elke week een lijst maken van de uren die je hebt gewerkt en ook eventuele dagen dat je niet hebt kunnen werken, zoals bij ziekte, feestdagen, enzovoort. Deze lijst, ook wel de "prestatiestaat" genoemd, krijgen wij altijd op maandag na je werkweek.
En dan, op basis van die gegevens, zorgen wij ervoor dat je loon wordt gestort. Meestal krijg je dat tegen het einde van de week na je werkweek.
Maar als je een bankrekening hebt in het buitenland, kan het een beetje langer duren.
Hoe ziet je loonbon eruit?
Wekelijks zal je jouw loonbon ontvangen. Een loonbon interpreteren kan een hele uitdaging zijn. Er staan heel wat cijfers, looncodes en gegevens op. We geven je daarom graag een woordje uitleg hoe je jouw loonbon beter kan begrijpen.
Basisgegevens
Bovenaan de loonbon kan je alvast volgende informatie terugvinden:
- Periode waar de loonbon over gaat
- Jouw adresgegevens
- De gegevens van het kantoor via waar je tewerkgesteld bent
Prestaties en bedragen
Algemene info
Op de loonbon zal je eerst enkele gegevens vinden die ons sociaal secretariaat mee zal nemen in de berekening van jouw loon. Bijvoorbeeld sociaal abonnement, ecocheques, eigen bijdrage van maaltijdcheques,...
Brutoloon
Daarna zal je eerst het loon zien voor de normale prestaties. Bij vaste werknemers die werken als bediende, zal het hier normaal gaan om een maandloon. Aangezien wij wekelijks je loon uitbetalen, zetten we dit, net zoals arbeiders, om naar een uurloon.
Daarbij komt het loon voor betaalde afwezigheden. Zoals vakantie, feestdagen, ziekte, klein verlet,... En eventuele extra premies voor bijvoorbeeld overuren en voordelen in natura. Al deze gegevens vormen samen je “totaal bruto”.
Bijdrage voor sociale zekerheid (RSZ)
Daarna zal ons sociaal secretariaat de sociale zekerheidsbijdragen berekenen. Op jouw totaal brutoloon betaal je een bijdrage van 13,07%.
Ben je aan het werk als arbeider? Dan is de berekening iets anders. Bij arbeiders wordt dit op 108% van hun brutoloon berekend omdat het vakantiegeld door de vakantiekas betaald wordt, waardoor werkgevers hier niet rechtstreeks RSZ-bijdragen op kunnen inhouden.
Wat zijn RSZ-bijdragen eigenlijk?
Sociale zekerheidsbijdragen worden gebruikt om alle uitkeringen zoals pensioenen, werkloosheidsuitkeringen, ziekte-uitkeringen, ...te betalen. Dit is dus een wettelijk verplichte bijdrage.
Belastbaar loon: basis voor de bedrijfsvoorheffing
Na afhouding van de RSZ-bijdragen krijg je je belastbaar loon waarop bedrijfsvoorheffing wordt ingehouden. In bepaalde gevallen kunnen nog enkele zaken aan je belastbaar loon toegevoegd worden waarop je geen RSZ-bijdragen moet betalen, maar wel belastingen. Denk bijvoorbeeld aan vakantiegeld of een bedrijfswagen. Bij bediende zal het vakantiegeld wekelijks mee berekend en uitbetaald worden.
De bedrijfsvoorheffing is een voorschot op je personenbelasting. Als uitzendkantoor houden wij standaard 23% in. Afhankelijk van je persoonlijke situatie (gezinssituatie, burgerlijke staat, omvang van je loon,..) kan het interessant zijn om dit bedrag te verhogen of te verlagen. Wil je de ingehouden bedrijfsvoorheffing verhogen? Neem dan contact op met je Vivaldis-kantoor. Zo vermijd je om een hogere belastingaanslag te moeten betalen. Elk jaar krijg je van Vivaldis de welbekende fiche nr. 281.10, die je nodig hebt om je belastingaangifte in te vullen. Te veel of te weinig betaalde bedrijfsvoorheffing wordt door de fiscus bij de eindbelasting verrekend.
Nettoloon
Na de RSZ-bijdrage en de afhouding van de bedrijfsvoorheffing bekom je je nettoloon. Hierop kunnen nog enkele zaken worden ingehouden zoals:
- bijzondere bijdrage RSZ
- eigen bijdrage bedrijfswagen
- eigen bijdrage maaltijdcheques
- voordelen in natura voor zaken die je privé gebruikt: pc, gsm, bedrijfswagen
Soms krijg je ook nog extra voordelen waarop je geen RSZ of belastingen betaalt, zoals:
- vergoeding woon-werk (is voor een bepaald bedrag per maand vrijgesteld)
- terugbetaalde onkosten (vergoedingen, parkeerbonnen, restaurantkosten, …)
Zo bekom je het uiteindelijke nettoloon en dus ook het bedrag dat op je rekening komt.
Wat betekent VAA (Voordelen alle aard)?
Voordelen alle aard zijn extra voordelen die je als werknemer krijgt bovenop je gewone salaris. Dit kunnen dingen zijn zoals een bedrijfswagen, een mobiel telefoonabonnement en vergelijkbare voordelen in natura. Met andere woorden, het zijn voordelen die je van je werkgever krijgt, maar in plaats van extra geld, krijg je spullen, diensten of het recht om bepaalde faciliteiten te gebruiken.
Belangrijk om te weten is dat deze voordelen meetellen als belastbaar inkomen voor jou als werknemer. Bij het berekenen van de inkomstenbelasting wordt de waarde van deze voordelen toegevoegd aan je belastbare inkomen.
Hoe bereken ik mijn maandloon als ik wekelijks wordt betaald?
Als je elke week je salaris ontvangt en je wilt weten hoeveel je ongeveer per maand verdient, kun je deze simpele formule gebruiken:
Neem het bedrag dat je netto hebt verdiend in een week waarin je volgens je normale werkrooster hebt gewerkt. Vermenigvuldig dit bedrag met 4,3333 (omdat er gemiddeld zo'n 4,3333 weken in een maand zitten). Het resultaat is je netto maandloon.